Vaše onemocnění nemá souvislost s proteinovpou dietou, nýbrž se stravovacími návyky, které Vís přivedly k hmotnosti 128 kg, což už je poměrně velká obezita. Na straně druhé se někdy stává, že bílkovinná dieta dnu "odhalí", to jest uspíší její klinickou manifestaci, ke které by došlo tak jako tak. Má to vcelku srozumitelné metabolické pozadí a pro Vás - jako pro laika - to znamená téměř vyloučit z pravého jídla živočišnou bílkovinu. Musíte se přeorientovat na zdravou stravu a uvědomit si, že s nebržděným přejídáním je konec a to ne na rok, ale navždy.
Tři zásady :
Zásada první : HODNĚ PIJTE
Zásada druhá : Nechejte si předepsat na čas KLASICKÉ LÉKY PROTI DNĚ. Pomáhají spolehlivě, i když naprosto nic neřeší.
Zásada třetí : DODRŽUJTE DIETNÍ RADY, do jest nejezte, to co nesmíte a jezte jen to, co smíte. Staňte se téměř vegetariánem.
NESMÍTE : vnitřnosti, sardinky, ančovičky, masové extrakty, masové polévky a omáčky, brzlík, játra, ledvinky, mozeček, plíce, slezina, kostní morek, krev, játrové paštiky, jaternice, jaternicové polévky masové koncentráty zvěřina a výrobky z ní, kořenící směsi a koncentráty jako Maggi, sojová omáčka, masové kostky, maso a masné výrobky, nakládaná masa, uzeniny, masa mladých zvířat (telecí, jehněčí, kuřecí) ryby a rybí výrobky, sardelová pasta, očka, olejovky, šproty, rybí konzervy, nakládané ryby, obilniny a celozrnné výrobky, luštěniny droždí, čokoláda, kakaový prášek špenát, reveň, červená řepa, špenát, hrách, kapusta, silné kakao čaj, živočisné tuky a živočišné bílkoviny, plísňové a tučné sýry, křen, česnek, čočka, čokoláda, marcipán, ostré koření, hořčice, sójová omáčka (vyjma dochucení např. rýže), celozrnné výrobky.
SMÍTE POTRAVINY, KTERÉ NEPŘEKYSELUJÍ ORGANISMUS (po skončení naší diety, pochopitelně) : ovocné šťávy a limonády, rostlinné tuky a oleje které neprošly varem (oleje po vystavení vysokým teplotám žluknou, žluklé tuky rychle ničí vitamin E, což má za následek zvýšenou tvorbu kyseliny močové), mléčné výrobky, zelenina a ovoce, tmavé i bílé pečivo, koření (petržel, kopr, pažitka, kmín, majoránka), hnědá rýže, kukuřice, vařené zelí nebo kapusta, celer, mrkev, pečené sladké brambory, cibule, datle, čerstvá dužina z kokosu, avokády, med, hrozinky, zakysané mléčné výrobky (jogurt, tvarohový farmářský sýr, kysaná smetana), čerstvé kaštany / mandle (ne pražené ani vařené), banány, hrušky, jahody, třešně, pomeranče, kiwi, grepy, čerstvé neslazené ovocné džusy (vyjma brusinkových).
Pokud by Vás zajímalo detailněji proč Vám redukce bílkovinnou dietou vyvolala problémy s dnou, pak je tomu zejména proto, že bílkovinná dieta organismus dočasně překyselí, což může být vyvolávajícím faktorem pro vznik klasických kloubních potíží charakterizujících dnu.
Takže suma sumárum :
1) Pokračujte ve 2. fázi, ale užívejte milurit nebo jiný přípravek, který Vám předepíše praktický lékař pro dospělé.
2) Pravé jídlo modifikujte podle výše napsaného.
3) Nasaďte si některý z vhodných biodisponibilních doplňků stravy korigujících překyselení - s úspěchem používáme přípravek ERGYMAG od francouzských laboratoří NUTERGIA v dávkování 2 - 0 - 2 (lze objednat i po internetu na www.nutergia.cz), kúra alespoň na dva měsíce.
4) Hodně pijte.
5) Začněte se hýbat.
6) Berte to pozitivně jako včasné varování. Někdo to štěstí nemá a varováním je mu až devastující infarkt myokardu.
Srdečně, dr.Ryc