To jsou klasické zkratky, kterých se obvykle dopouštějí rekvalifikovaní elektroinženýři, co se pohybují ve výživě. Ta věc je komplexní a zjednodušovat si ji může dovolit jen ten, kdo tomu rozumí do hloubky. Jinak řečeno na základě širších znalostí můžete vytvořit syntézu a inteligentní zkratku. Takový Bohuš Sobotka to má nastavené opačně. Na základě absolutní neznalosti úproblému, je o tom schopen mlít dvě hodiny nebo dokonce napsat knihu (i vícedílnou). V případě vaší otázky se to má takto: Ketogenní dieta překyseluje,, zajisté. Ale musíme to říci celé - obezita je z hlediska medicínských rizik přeci podstatně horší než dočasné překyselení, které, mimochodem, provází i obyčejnou hladovnku. Nebo ne snad? Ano, je pravda, že překyselení se organismus brání, m.j. uvolňováním zásaditého pufru, tedy, mimo jiné, i vápníku z kostí. Představa, že se tak děje překotně a doslova "ze dne na den", tedy že se vám po dvou týdnech diety odvápní kosti je medicínsky naprosto úsměvná. Je to na úrovni analýzy hubnoucího klienta, kterého potká během diety žlučníkový záchvat, a on z tvorby kamenů obviní dietu... Ty kameny ve žlučníku měl dlouhé roky, stejně tak jako ke vzniku osteoporózy z překyselení dojde (teoreticky, neb problém je podstatně složitější) rovněž až za mnoho let. Druhá věc jsou ledviny. Ano, bílkovinná dieta mírně zatěžuje zdravé ledviny. Ale nepoškozuje, pokud je denní přísun bílkovin rozumný, tedy jejich obsah v jednom dietním jídle je racionální. Někteří distributoři se chlubí extremním obsahem bílkovin ve svých přípravcích, což dokládá jediné - že tomu vůbec nerozumí. Chci věřit, že jsem vám to alespoň trochu zpřehlednil. dr. Ryc